Historiek

1954
De religieuzen van Sint-Andreas (oorsprong: Ramegnies-Chin bij Doornik) leiden al een school op de Garenmarkt in Brugge: het Sint-Andreasinstituut. Zij stichten in Sint-Kruis een nieuwe school met een basisschool en een humaniora: het Sint-Andreaslyceum.
Terwijl er gebouwd wordt, worden de lessen gegeven in lokalen van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Assebroek. Zuster Marie-Thérèse Mahieu is de eerste directrice.

1958
Het officiële startjaar van het Sint-Andreaslyceum in Sint-Kruis

1963
De humaniora telt precies 300 lln.: 178 in de Latijnse en 122 in de moderne afdeling.

1965
Zuster Marie-Thérèse Mahieu wordt overgeplaatst naar de humaniora in Brugge. Zuster Sabine Ghesquiere wordt de nieuwe directrice.

1967
De hogere cyclus van de moderne humaniora op de Garenmarkt wordt volledig overgeheveld naar Sint-Kruis. Zuster Monique Maere – als directrice – en vele leerkrachten maken de overstap mee.

1969
De reis naar Parijs voor de laatstejaars was al een traditie. Voor het eerst wordt voor de vijfdejaars een reis naar Londen georganiseerd. Sportclub “Fit en Fair” wordt boven de doopvont gehouden.

1971
Zuster Monique Maere gaat op rust. Voor het eerst wordt een leek directeur; de heer Georges Van Damme. In dit jaar start ook het Oudercomité.

1974
Zaterdag is niet langer een schooldag.

1979
De leerlingen krijgen voor het eerst een sportdag.

1981
De scholengemeenschap Sint-Trudo, Brugge-Oost wordt opgericht. De leerkrachten bouwen de kapel. De religieuzen van Sint-Andreas vieren hun 750-jarig bestaan.

1982
De school krijgt haar eerste driesterrenplaatje als sportieve school.

1983
Op 1 september start het 1e jaar met het VSO (Vernieuwd Secundair Onderwijs).

1989
Op 30 juni studeert de eerste lichting VSO-leerlingen af en op 1 september begint het eerste jaar met de eenheidsstructuur.

1994
De religieuzen van Sint-Andreas laten de school over aan de plaatselijke, christelijke gemeenschap. Een gedenksteen in de hal van de school is een herinnering aan hun inzet.

1995
De school verwelkomt de eerste jongens in de humaniora.

1999
Vanaf 1 september maakt de humaniora deel uit van de Scholengemeenschap Sint-Maarten.

2000
Op 1 januari gaat directeur Georges Van Damme met pensioen. De heer Johan Keersebilck wordt de nieuwe directeur.

2003
Het tweejaarlijkse SASK-feest vindt voor de eerste keer plaats in het Brugse Concertgebouw.

2004
De 3e graad krijgt een uur seminar, waarin de leerlingen, los van hun richting, aan een project werken. Er wordt ook heel wat gebouwd: een nieuwe vleugel voor de lagere school, een 2e sportzaal, een extra wetenschapsklas en een muziekklas. De computerklassen krijgen de nieuwste snufjes: verduistering, dataprojector, een multimedia-installatie, enz.

2005
Hypermoderne Smartboards doen hun intrede.

2006
SASK gaat digitaal: het personeel communiceert vanaf nu ook via Smartschool.

2007
Ook het digitale rapport, met cijfers én attitudes, is een feit.

2008
De nieuw sportzaal heet voortaan de Gaby Breemeerschzaal, genoemd naar de afscheidnemende adjunct-directeur. SASK verwelkomt de heer Peter Van Dycke als haar opvolger. Met een wervelend spektakel, een gigantisch taartenbuffet en een warme luchtballon wordt het feestjaar 50 jaar SASK geopend. In diverse workshops geven de leerlingen SASK ook meteen een nieuwe look…

2010

Proefproject: netbooks voor de leerlingen

Leerkracht Jean Leemans gaat in de zomer werken in de zusterschool in Kikwit

2011
De school neemt afscheid van directeur Johan Keersebilck, die opgevolgd wordt door Chris Bouton. Directeur Keersebilck laat een warme moderne school achter met veel nieuwe infrastructuur en technologie.

2012

Het rapport wordt volledig gedigitaliseerd: leerlingen kunnen op elk moment hun rapport bekijken op Smartschool.

Jean Leemans gaat terug naar Kikwit. Er wordt prachtig werk geleverd dankzij de grote inzet van onze leerlingen en leerkrachtenteam om fondsen te verzamelen.

2015
Klaartje Cafmeyer sluit zich aan bij het directieteam en wordt halftijds adjunct-directeur.

2016
Vanaf schooljaar 2016-2017 is adjunct-directeur Peter Van Dycke niet langer actief in SASK. Klaartje Cafmeyer wordt voltijds adjunct-directeur.

2017
De school doet mee aan de wedstrijd “De Strafste School” van radiozender MNM. Alle personeel en leerlingen van het kleuter, lager en middelbaar sloegen de handen in elkaar om de MNM-jury te tonen waar SASK voor staat. Op vrijdag 5 mei 2017 werd bekend dat SASK de top 5 van alle scholen had behaald! Herbeleef de dag in dit compilatiefilmpje.